AMF Vårforum 2025: Deglobalisering, protektionism och svenska möjligheter

I förmiddags gick AMF Vårforum med det minst sagt högaktuella ämnet deglobalisering, protektionism och svenska möjligheter av stapeln. Vårforumet gästades av bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (m) samt av en namnkunnig panel bestående av Ann Linde, tidigare handels- och utrikesminister, Anna Stellinger, chef för verksamhetsområdet Internationellt och EU på Svenskt Näringsliv, Torbjörn Hållö chefsekonom LO och Hans Stråberg, styrelseordförande i SKF och Atlas Copco och tidigare vd på Electrolux.

Paneldebatt
Panelen bestående av Torbjörn Hållö, Anna Stellinger Hans Stråberg och Ann Linde samt längst till höger AMFs vd Tomas Flodén.

AMFs vd Tomas Flodén inledde med att konstatera att läget i världen är mycket mer utmanande än vi trodde det skulle bli för bara några månader sedan, och att utvecklingen gått mycket snabbt och sker med en enorm kraft. Om detta är ett helt nytt kapitel vad gäller handel och ekonomiskt utbyte, eller ett jättegupp på inslagen väg vet vi ännu inte.

Eskalerande handelskrig och ökad protektionism påverkar AMF direkt på flera sätt eftersom vi investerar pensionen åt 4,5 miljoner svenskar. En stor del av investeringarna görs i svenska exportinriktade industriföretag som riskerar att påverkas kraftigt av det som sker.

– När det stormar i omvärlden spelar pensionskapitalet en särskilt stor och viktig roll, eftersom vi investerar långsiktigt och har de finansiella muskler som krävs för att vara långsiktiga stabila ägare. Långsiktiga kapitalstarka ägare är viktigt för bolag som behöver vara uthålliga och hålla i när det blåser. Det här är inte bara bra för vår avkastning, vilket är vårt enda mål, utan det stärker även Sverige och svensk konkurrenskraft. Och för våra sparare – de privatanställda arbetarna – är det faktiskt så att varje extra krona räknas. En procent mer i avkastning per år motsvarar cirka 1500 kronor mer i månatlig pension för en genomsnittlig LO-arbetare, sa Tomas Flodén.

Bild på Tomas Flodén på scen
AMFs vd Tomas Flodén

AMFs Kapitalförvaltningschef Katarina Romberg beskrev hur det som nu händer i världen kommer att påverka de beslut vi fattar framåt. När året inleddes var känslan positiv, finanspolitiken expansiv och räntorna på väg ner och nu kom tull-smockan med en mycket stor påverkan för väldigt många, och med en omfattning som få hade förutsett.

Det är svårt att spekulera kring de mer långsiktiga effekterna av det som händer just nu. Antalet scenarios är mycket stort. Men Katarina menade att det finns en betydande risk att företagens investeringsvilja kan påverkas negativt, på grund av osäkerheten i marknadsläget. Det finns också en uppenbar risk att fler och fler länder ser till sina egna intressen i första hand, utan att ta hänsyn till påverkan för andra länder. Hon underströk samtidigt att AMF har gått igenom flera turbulenta perioder och kriser genom sin mer än 50 år långa historia, står finansiellt mycket starkt och har goda möjligheter att ta sig igenom den här tuffa tiden.

– Vi och andra pensionsförvaltare kan bidra med stabilitet och vara den vuxna i rummet just nu. AMF har ett stort riskutrymme som vi utnyttjar genom att investera i olika tillgångsslag, i olika länder och branscher som vi tror på. Vi justerar portföljen hela tiden för att skydda avkastningen åt våra sparare. Vi är också väldiversifierade och reala tillgångar som skog, el, och reglerad infrastruktur är hittills är relativt opåverkade av det som händer, sa Katarina Romberg och fortsatte:

– Vi känner bolagen väl och kan stötta dem långsiktigt, men vi behöver tydliga spelregler och förutsägbarhet för att det ska bli så bra som möjligt.

Katarina framhöll också att det finns mycket för Sverige och EU att vinna just nu, om vi kan hålla i våra spelregler och visa vägen. Det kan vara en konkurrensfördel som kan locka investeringar hit.

Katarina Romberg på scen
Katarina Romberg är kapitalförvaltningschef på AMF och ansvarar för cirka 850 miljarder kronor.

Därefter välkomnades bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa upp på scenen. Han hade flera viktiga framåtriktade budskap med sig:

Europa står stadigt bakom WTO-systemet, trots den pågående handelskonflikten. Europa står mer enat än på länge, och vi håller oss till de regler som finns.

Stödet för nya frihandelsavtal är starkare än någonsin inom EU. Arbetstempot är snabbare och motivationen är större än någonsin. Bedömningen är att stor majoritet av EU-länderna vill teckna nya handelsavtal och öka tempot i förhandlingarna som ett sätt att möta utvecklingen. Mexiko är på gång, och det finns tecken på att det kan lossna med Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Någon form av avtal med hela gulfregionen är också inom räckhåll, och diskussioner pågår med Australien, Thailand, Indonesien och Malaysia. Det arbetas även hårt med att öppna upp och förenkla befintliga frihandelsavtal, som det med Sydkorea.

En annan viktig del i arbetet handlar även om att göra handeln på EUs inre marknad smidigare och enklare. Trots att det formellt råder fri rörlighet inom EU finns det många hinder och regler som kan undanröjas för att göra utbyte effektivare och billigare, och det kan också vara ett sätt att möta en växande protektionism i omvärlden.

Det finns en tydlig överreglering i Europa, till exempel inom compliance som gör att vi tappar i konkurrenskraft. Men det uppstådda läget skapar en ”sence of urgency” att antingen förenkla eller avreglera för ökad konkurrenskraft.

Avslutningsvis konstaterade ministern att ryckigheten i sig har ett pris och Europa gör allt man kan för att hålla i spelreglerna. Frågan är hur Kina kommer agera gällande sin överkapacitet, kommer de dumpa sina varor på oss, eller kommer de börja bygga upp en ny mer permanent lösning? Diskussioner pågår mellan EU och Kina, signaler finns som tyder på att de vill stå upp för WTO.

Tomas Flodén och Benjamin Dousa på scen
Tomas Flodén och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (m)

Panelsamtal om hot och möjligheter

I det efterföljande panelsamtalet medverkade Ann Linde, tidigare utrikes- EU- och handelsminister, Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO samt Hans Stråberg, ordförande för Atlas Copco och SKF. Samtalet modererades av AMFs presschef Jens Söderblom.

Ann Linde inledde samtalet med att beskriva hur öppenheten för handel och utbyte är något som sträcker sig över partigränserna i Sverige, eftersom det är något som vi lärt oss är så viktigt för Sveriges välstånd och utveckling. Hon påpekade också att den svenska modellen (som AMF är en del av), där företag, samhälle, myndigheter samarbetar är unikt och gynnsamt för handeln.

Torbjörn Hållö höll med om frihandelns många fördelar, och betonade att svensk fackföreningsrörelse är välvilligt inställd till handel och utbyte bland annat mot bakgrund av det unika förhållande som finns mellan arbetsmarknadens parter, företagen och arbetstagarna i Sverige. Han tillade samtidigt att det finns viktiga frågor som är nödvändiga för att det ska bli så bra som möjligt, till exempel omställningsstöd.

Anna Stellinger underströk att handeln är helt avgörande för vårt välstånd och bidrar med runt hälften av Sveriges BNP. Sverige är ett litet land som är och alltid har varit beroende av handel, med både varor och tjänster.

Hans Stråberg framhöll att Sverige har en välfungerande arbetsmarknad, att det finns en förutsägbarhet i förutsättningarna för att verka här. Dessa och andra framgångsfaktorer, som utbildningsnivån och vår förhållandevis välfungerande kapitalmarknad, behöver vi måna om.

Panelen diskuterade även hur synen på frihandel och globalisering utvecklats under de senaste decennierna. När mycket gått i riktning mot ökad regionalisering, och mot ett allt mer hackande världshandelssystem. Även efter den senaste tidens mer dramatiska utveckling.

Ann Linde menar att utvecklingen pågått under lång tid, men att finanskrisen 2008 utgjorde någon form av startskott. Då tillkom en mängd regler, och WTO-systemet utmanades. Det senare har sedan undergrävts av både republikanska och demokratiska presidenter.

Hans Stråberg menade att även om maskineriet hackar så är globaliseringen här för att stanna. Mycket är trots allt bättre idag än i samband med de stora utmaningar som världshandeln ställdes inför i samband med covid-pandemin. Vi kommer att se konsekvenser av dagens attacker på frihandeln, men bör inte gunga båten för mycket i onödan.

Det som händer nu påverkar inte bara företag och länder, utan även LOs medlemmar. Torbjörn Hållö underströk att vi behöver fortsätta bygga ut det finmaskiga nätet av trygghet och omställningsstödet som parterna har tagit fram, för att bistå människor som riskerar att hamna i kläm. Det är en förutsättning för att inte förtroendet för dagens system ska undergrävas.

Mot slutet av diskussionen beskrev Anna Stellinger den mer akuta fasen världen befinner sig i, efter det att Trump-administrationen på bara ett par månader sett till att det blivit mer eller mindre tvärstopp i organisationer som NATO och WTO. Hon konstaterade att ryckigheten, oförutsägbarheten och att vi inte vet vad vi kan förvänta oss framåt förstärker den negativa utvecklingen. Och hon slog också fast att det nya ”transaktionella” tänkandet som USA ägnar sig åt är mycket olyckligt.

Ann Linde som var handelsminster under Donald Trumps tidigare presidentperiod, försökte sig på att förklara vad det är som den amerikanska presidenten håller på med. Det handlar helt enkelt om ”USA först”, att skapa produktion och därmed arbetstillfällen, trodde hon. Tullarna ska ge intäkter och möjliggöra sänkta skatter till folk och företag.

Hans Stråberg menade att det kärva läget ändå kan leda framåt, och motivera oss till förändring. Det är svårt att förändra något när man är halvnöjd, slog han fast.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se