AMF Vårforum 2025: Deglobalisering, protektionism och svenska möjligheter
I förmiddags gick AMF Vårforum med det minst sagt högaktuella ämnet deglobalisering, protektionism och svenska möjligheter av stapeln. Vårforumet gästades av bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (m) samt av en namnkunnig panel bestående av Ann Linde, tidigare handels- och utrikesminister, Anna Stellinger, chef för verksamhetsområdet Internationellt och EU på Svenskt Näringsliv, Torbjörn Hållö chefsekonom LO och Hans Stråberg, styrelseordförande i SKF och Atlas Copco och tidigare vd på Electrolux.
AMFs vd Tomas Flodén inledde med att konstatera att läget i världen är mycket mer utmanande än vi trodde det skulle bli för bara några månader sedan, och att utvecklingen gått mycket snabbt och sker med en enorm kraft. Om detta är ett helt nytt kapitel vad gäller handel och ekonomiskt utbyte, eller ett jättegupp på inslagen väg vet vi ännu inte.
Eskalerande handelskrig och ökad protektionism påverkar AMF direkt på flera sätt eftersom vi investerar pensionen åt 4,5 miljoner svenskar. En stor del av investeringarna görs i svenska exportinriktade industriföretag som riskerar att påverkas kraftigt av det som sker.
– När det stormar i omvärlden spelar pensionskapitalet en särskilt stor och viktig roll, eftersom vi investerar långsiktigt och har de finansiella muskler som krävs för att vara långsiktiga stabila ägare. Långsiktiga kapitalstarka ägare är viktigt för bolag som behöver vara uthålliga och hålla i när det blåser. Det här är inte bara bra för vår avkastning, vilket är vårt enda mål, utan det stärker även Sverige och svensk konkurrenskraft. Och för våra sparare – de privatanställda arbetarna – är det faktiskt så att varje extra krona räknas. En procent mer i avkastning per år motsvarar cirka 1500 kronor mer i månatlig pension för en genomsnittlig LO-arbetare, sa Tomas Flodén.
Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se