Tips för 80-talister

Är du född på 80-talet har du antagligen jobbat ett tag och börjat bygga upp ett pensionskapital för framtiden. Du kan redan nu få en hyfsad bild av hur du ligger till inför pensionen – och fortfarande göra mycket för att påverka den. Här får du våra bästa tips.

Investeringar innebär en risk. Läs mer i fondernas faktablad och informationsbroschyr. 

Mörkhårig kvinna i 30-årsåldern

Skaffa överblick

För att få överblick över hela din pension kan du logga in på minPension.se. Där kan du se hur mycket pension du samlat på dig hittills. Du kan också göra en prognos för din framtida pension och se hur du ligger till jämfört med andra i din ålder.

Har du din tjänstepension hos AMF kan du logga in och se hur du sparar och hur ditt pensionskapital har utvecklats.

Spara till tjänstepensionen på ett sätt som passar dig

Det finns två sparformer för tjänstepension: traditionell försäkring och fondförsäkring. 

  • Traditionell försäkring är ett tryggt och enkelt sparande med en garanti i botten, som passar dig som inte vill tänka så mycket på din tjänstepension. 
  • Med en fondförsäkring har du möjlighet att påverka utvecklingen av dina pensionspengar genom att själv välja vilka fonder du vill placera dem i. En fondförsäkring har högre risk och ger möjlighet till högre avkastning - men du har ingen garanti.

Spara extra – om du kan

Det är alltid bra att sätta undan lite pengar varje månad. Det kan vara till den egna pensionen eller till något annat, till exempel om du vill  spara till barn. Sparar du långsiktigt kan fonder vara ett bra aternativ.  

När du sparar på lång sikt är det extra viktigt att se till att fondavgiften är låg så att du (eller ditt barn) får behålla så mycket som möjligt av fondernas avkastning. AMF har ett tiotal aktivt förvaltade fonder med låga avgifter som du kan läsa mer om och köpa här.

Om du har en hög lön kan löneväxling vara ett bra alternativ för att förstärka din tjänstepension. Löneväxling innebär att du avstår pengar från din lön som din arbetsgivare i stället sätter in på ett pensionskonto. Löneväxling är bara fördelaktigt om du tjänar över 51 000 kronor i månaden efter växlingen*. Prata med din arbetsgivare om du vill veta mer. 

Kolla upp hur deltidsarbete påverkar din pension

Om du har barn kanske du har valt att jobba deltid för att få ihop livspusslet. Men det är viktigt att komma ihåg att deltidsarbete och vård av barn kan påverka hur mycket pension du får. Läs mer på pensionsmyndigheten.se

Lever du i en relation där en av er jobbar deltid kan den som jobbar heltid kompensera sin partner, till exempel genom att föra över premiepension eller sätta undan pengar i ett separat sparande till den personen. Läs om hur du för över premiepension på pensionsmyndigheten.se.   

Se till att du får låga avgifter

När du sparar till pensionen är det viktigt att se till att du har låga avgifter, eftersom pengarna ska växa under många år. Hos AMF kan du vara säker på att du alltid får låga avgifter, oavsett hur du sparar hos oss.

* För att din allmänna pension och andra förmåner inte ska påverkas av löneväxlingen behöver du ha en årsinkomst som överstiger 8,07 inkomstbasbelopp efter löneväxling. Det motsvarar 51 245 kronor i månaden 2024. 

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se