6 tips: så får du igång ekonomin efter semestern
Har du spenderat mer än vad du hade tänkt i sommar? Du är inte ensam, de flesta unnar sig lite extra under semestern. Men hål i plånboken går oftast att reparera. Här är tipsen på hur du kommer tillbaka till vardagen och en sund ekonomi efter sommaren.
1. Uppdatera dina vanor
Vi är många som unnar oss lite extra på semestern, kanske går på restaurang, köper onödiga prylar eller extra god mat och fika. Kanske ångrar du att du slösade bort en massa pengar, men gör inte det! Förhoppningsvis har du fina minnen som du kan ha med dig resten av året. Det viktigaste är att inte ta med sig eventuella dåliga vanor och köpmönster in i hösten.
2. Höststäda bland dina abonnemang
Har du tecknat nytt abonnemang för att kolla på OS eller den där serien som alla pratar om? Många av oss har till exempel flera olika streamingtjänster, och det är inte ovanligt att man bara tänkt prova på dem en period – men helt plötsligt har det gått flera år och många tusenlappar. Fundera igenom vilka du verkligen behöver och säg upp dem du inte använder.
3. Ta med egen lunchlåda
En gammal klassiker som är värd att upprepa. En vanlig restauranglunch går idag på minst 120 kronor. Lagar du i stället lite extra mat till middagen och tar med dig till jobbet dagen efter sparar du troligen minst 100 kronor per dag, alltså drygt 2 000 på en månad. Dessutom är det bra för klimatet!
4. Skippa fika-på-väg-till-jobbet
Brukar du köpa kaffe när du åker till jobbet? Det kan förstås vara trevligt men blir mycket pengar i längden. Skippar du det kan du spara uppåt en tusenlapp varje månad.
5. ”Vit månad” för onödiga köp
Handen på hjärtat: är du en sådan som scrollar på nätet efter allt möjligt – och trycker på köpknappen så fort du hittar en snygg tröja som du bara måste ha? Det är extra lätt att gå i den fällan på sommaren när det finns mycket tid. Försök att ändra ditt beteende och se hur det känns – kanske dags för en ”vit månad”?
6. Gör det till en vana att sätta undan pengar varje månad
Att det är bra att spara en slant varje månad har du antagligen hört sedan barnsben. Men det är för att det är så bra! Pengar som dras automatiskt från lönekontot brukar kännas mindre i plånboken och rätt vad det är har det gått ett år och du har ett ganska stort belopp. Kanske till nästa års semester?
Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se