Spara till barn eller barnbarn

Att regelbundet sätta av en slant till barn eller barnbarn känns bra för många. Men hur barnsparar du på smartast sätt, och hur mycket ska du spara? Här förklarar vår sparexpert hur du kan tänka. 

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Jann Wiebols, chefscontroller på AMF
Många bäckar små – kan bli mycket pengar i slutändan!

– Om du sparar till barn är det ofta på lång sikt, det är pengar som inte ska användas förrän om kanske 15–20 år, säger Jann Wiebols som är sparexpert på AMF. Därför bör du ta dig en ordentlig funderare på vilken sorts sparande som passar bäst, för dig och för den som ska få pengarna.

Trygghet eller hög avkastning – bör man fondspara till barn?

– Man brukar säga att ju yngre du är, desto mer risk kan du ta, säger Jann Wiebols. Men jag tycker också att man ska anpassa sparandet efter hur man är som person.
– Om du inte gillar att ta risk eller om du behöver pengarna ganska snart så är nog ett sparkonto det bästa alternativet. Då kan du vara säker på att pengarna finns kvar1.  Sparkonton har länge haft väldigt låg ränta – eller ingen alls – men i dagsläget kan du få en ganska bra sparränta på många ställen.  Men tänk på att inflationen kan äta upp en del av eller hela räntan.

Sparar du långsiktigt – vilket oftast är fallet med barnsparande – och vill öka chansen att pengarna ska stiga i värde kan du spara i fonder.

 – Att fondspara till barn kan vara en bra idé, säger Jann Wiebols. Fonder har hittills gett en bra avkastning över tid. Till exempel har AMF Aktiefond Global  gått upp med 13,2 % per år i snitt de senaste 10 åren (2015–2024).  Men det finns ingen garanti för att det ska vara så i framtiden. Fonderna kan fortsätta att öka i värde men också minska, och det är inte säkert att du får tillbaka det du har satt in.

Fondspara – så sparar du i fonder

Månadsspara är smart

Att spara ett fast belopp varje månad kan vara ett bra sätt att få ihop pengar – till dig själv eller till barn.

– Att sätta undan någon hundralapp varje månad märks kanske inte så mycket i plånboken, säger Jann Wiebols. Men många bäckar små – kan bli mycket pengar i slutändan! Det tickar på ganska snabbt och kan bli ett stort kapital på sikt. Du kan välja ett tryggt sparkonto, eller fonder som har högre risk och chans till hög avkastning – eller varför inte både och? 

– För den som kan tänka sig att ta högre risk kan det vara en bra idé att månadsspara i fonder, framför allt om du gör det på lång sikt. Sparar du ett visst belopp varje månad så köper du fonder både när värdet går upp och när det går ner, och därmed sprider du risken på ett bra sätt över tid.

Om du dessutom ser till att ha låga avgifter på dina fonder så har du ännu större möjlighet att ge ditt eller någon annans barn en bra start i vuxenlivet.  

AMFs fonder

Hos oss kan du spara i 14 fonder, alla aktivt förvaltade och med riktigt låg avgift. Att de är aktivt förvaltade innebär att de inte bara följer ett index utan den eller de som har hand om fonden på AMF följer fonden dagligen och ser till att den är optimalt placerad.

Det finns flera sätt att spara i fonder. En sparform som blivit populär är investeringssparkontot (ISK). Det kan du enkelt öppna digitalt hos en bank eller något annat sparbolag. Med ISK betalar du en schablonskatt varje år som baseras på ditt kapital. Det betyder bland annat att du kan köpa och sälja fonder inom ISK utan att betala reavinstskatt. Från den 1 januari 2025 kan du spara upp till 150 000 kronor på ISK utan att betala någon schablonskatt 2

 Här kan du spara i våra fonder


Det kan bli mycket pengar på sikt

Här är några exempel på hur ditt sparande kan utvecklas.

Om du sparar 100 kronor i månaden i 18 år kan du få ihop över 20 000 kronor. Det kan vara en bra grundplåt till exempelvis ett körkort. Så här kan pengarna växa på ett vanligt bankkonto:

  • Får du ingen ränta alls (som gäller för många lönekonton) blir det 21 500 kronor efter 18 år.
  • Får du 3 % ränta, som du kan få på många sparkonton idag, har du över 28 000 kronor efter 18 år. 

Fonder kan ge mer

Om du istället väljer att spara i fonder kan du få ihop betydligt mer kapital – men du måste vara medveten om att du också kan förlora pengar. 

  • AMF Aktiefond Europa är en fond med medelhög risk, som i snitt har gett ca 8,8 % i avkastning per år under de senaste 10 åren (2015–2024).  Sparar du  100 kronor i månaden i en fond som ger 9 % i avkastning så har du cirka 54 000 kronor efter 18 års sparande. 

Om du i exemplet ovan i stället hade sparat 500 kronor i månaden, hade du efter 18 år haft cirka 270 000 kronor med samma genomsnittliga avkastning. Kanske en kontantinsats till en lägenhet?

Spara till dig själv

Barnsparande är förstås bra, men glöm inte dig själv! Det är trevligt att ha ett kapital – för oförutsedda händelser, en längre resa eller kanske till pensionen. Om du sparar för att ha en buffert för att till exempel kylskåpet kan gå sönder, bilen behöver repareras eller räntorna går upp, är det antagligen bäst att spara på ett tryggt konto med bra ränta. Men när du sparar på längre sikt kan fonder vara ett riktigt bra alternativ.   




1 De flesta banker och sparbolag har en så kallad insättningsgaranti som innebär att staten garanterar att du får tillbaka dina pengar (upp till ett visst maxbelopp) om bolaget skulle gå i konkurs.  Läs mer på Riksgäldens webbplats.
2. Den skattefria grundnivån gäller det sammanlagda sparandet på ISK, kapitalförsäkring och annan så kallad PEPP-produkt. Läs mer på skatteverket.se.

Två händer som håller en burk med pengar

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se