Bra att veta om flytt av tjänstepension
Många som flyttar sin pension är inte medvetna om att det händer, och att det kan innebära ett byte av sparform. Att flytta sin tjänstepension är ett stort beslut som kan få stora konsekvenser. Här får du tips och svar på vanliga frågor.
Tänk på det här innan du flyttar
- Ta ett beslut baserat på fakta och låt dig inte övertalas av en rådgivare eller av banken som erbjuder några tiondels procent lägre bolåneränta. Det kan kosta dig mycket i längden, säger Malin Omberg, stabschef på AMF.
- Att flytta sin tjänstepension kan verka som en liten grej, men det kan handla om hundratusentals kronor. Ändå är det nästan en tredjedel som inte ens är medvetna om att de flyttar, enligt vår årliga flyttundersökning.
Att flytta till en fondförsäkring
Flyttar du från traditionell försäkring till en fondförsäkring byter du från ett sparande med garanti till ett sparande utan garanti där du även förväntas välja risknivå och fonder själv.
Du byter bort din garanti
Om du flyttar från en traditionell försäkring till en fondförsäkring så förlorar du dina garanterade belopp. Om flytten sker nära pensionen kan det innebära att du byter bort tryggheten i form av stabilare pensionsutbetalningar mot rörliga.
Du behöver aktivt välja fonder
I en fondförsäkring väljer du själv risknivå och vilka fonder du vill placera din pension i. Det finns möjlighet till högre avkastning men risken att förlora pengar är också större.
Vem får pengarna om du dör?
Om du har återbetalningsskydd på din tjänstepension får dina närstående dina pensionspengar om du dör. På Mina sidor kan du se om du har det eller inte. Där kan du också se hur man ansöker om, eller tar bort, ett återbetalningsskydd. OBS! Du behöver inte byta pensionsbolag för att ansöka om återbetalningsskydd.