ITP – tjänstepension för privatanställd tjänsteman
Om du jobbar som privatanställd tjänsteman hos en arbetsgivare med kollektivavtal heter din tjänstepension ITP. ITP är en del av ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
Du kan ha ITP 1 eller ITP 2
Det vanliga är att du har tjänstepensionen ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare. Vissa arbetsgivare har valt ITP 1 för alla anställda, oavsett ålder.
ITP 1
Din arbetsgivare börjar betala in till din tjänstepension när du fyller 25 år. ITP 1 är premiebestämd vilket betyder att arbetsgivaren betalar in en viss procent av din lön:
- 4,5 procent av din månadslön upp till 47 625 kronor (2024)
- 30 procent av din månadslön mellan 47 625 kronor (2024) och 190 500 kronor (2024)
Du kan själv välja pensionsbolag för din ITP 1 och om pengarna ska förvaltas i en traditionell försäkring eller fondförsäkring, eller båda. Minst hälften av inbetalningen behöver du placera i en traditionell försäkring. Du kan välja AMFs traditionella försäkring för hela din ITP 1.
ITP 2 och kompletterande ITPK
Din arbetsgivare börjar betala in till din tjänstepension när du fyller 28 år.
ITP 2 består av två delar:
- En del som är förmånsbestämd som placeras hos Alecta. Att den är förmånsbestämd betyder att du ska få en viss procent av din slutliga lön när du går i pension.
- En del som heter ITPK och som du själv kan välja var den ska placeras. ITPK är premiebestämd vilket betyder att arbetsgivaren betalar in en viss procent av din lön. Din arbetsgivare betalar in 2 procent av din lön varje månad till din ITPK.
Du kan själv välja pensionsbolag för din ITPK och om pengarna ska förvaltas i en traditionell försäkring eller fondförsäkring. Du kan välja AMFs traditionella försäkring för din ITPK.
Alternativ ITP
Om du har ITP 2 och tjänar mer än 10 inkomstbasbelopp, dvs 762 000 kronor (2024) och är överens med din arbetsgivare kan du välja pensionslösningen Alternativ ITP – ibland kallad tiotaggarlösning – hos AMF. Alternativ ITP ger dig stor valfrihet och möjlighet att anpassa försäkringen efter din familjesituation och ålder. Det är arbetsgivaren som sätter ramarna för hur lösningen ska utformas och vilka valmöjligheter som finns.