Pressmeddelande Rapporter & fakta

Ny undersökning: Arbetare vill i högre grad än andra ha ett tryggt sparande

Åtta av tio privatanställda arbetare (SAF-LO) vill ha ett tryggt sparande med garanterad pension, där erfarna förvaltare tar hand om att få pensionen att växa. Detta visar en ny rapport från AMF.

Johan Holmer

För sparande till kollektivavtalad tjänstepension finns två alternativ; traditionell försäkring eller fondförsäkring. Majoriteten av spararna ser traditionell försäkring som ett tryggt sparande med garanterad pension och mindre engagemang, då erfarna förvaltare sköter placeringarna. Fondförsäkring kopplas ofta till högre risk, men möjlighet till högre pension, samt ett sparande där individen kan vara mer engagerad och påverka förvaltningen 

AMFs senaste undersökning visar att traditionell försäkring är den mest efterfrågade sparformen. Främst bland privatanställda arbetare ses en tydlig efterfrågan där nästan åtta av tio (77 procent) skulle välja ett sparande med de egenskaper som återfinns i den traditionella försäkringen. Sju av tio kommun- och regionsanställda (AKAP-KR/KAP-KL) skulle välja detsamma (72 procent), och statligt anställda (PA03/PA16) uppger ett liknande resultat (66 procent). För tjänstemännen (ITP) uppger sex av tio att de skulle göra samma val (60 procent). 

-I rapporten ser vi att en stor majoritet av arbetarna föredrar egenskaperna hos den traditionella försäkringen. Det är tydligt att spararna vill ha ett tryggt sparande utan för stora krav på engagemang, särskilt när omvärlden känns osäker, säger Johan Holmer på AMF.  

Att inte behöva engagera sig är viktigt för arbetare 

Bryter man ner och tittar på de olika egenskaperna var för sig ser vi samma tendens. Arbetare uppger att de vill ha ett pensionssparande som inte kräver lika mycket engagemang från deras sida. Sju av tio privatanställda arbetare föredrar att erfarna förvaltare sköter placeringarna i stället för att behöva välja själva (70 procent). Motsvarande andel gäller för kommun- och regionsanställda samt statligt anställda (72 procent). För sex av tio tjänstemän är ett sparande som inte kräver lika mycket engagemang viktigast (63 procent). 

Sex av tio (64 procent) privatanställda arbetare skulle välja ett tryggt sparande med garanterad pension om de fick göra val för sin tjänstepension idag. För kommun- och regionsanställda är det sju av tio (70 procent). Bland de statligt anställda anser sex av tio (62 procent) att ett tryggt sparande med garanterad pension är viktigast. Majoriteten av tjänstemännen uppger samma sak (54 procent). 

-Det är oroande att trots tydliga preferenser från spararna så ser vi fortsatt stora flyttflöden från traditionell försäkring till fondförsäkring. Det är viktigt att beakta spararnas önskemål och behov för att kunna skapa ett mer hållbart pensionssparande, säger Johan Holmer.  

 

Om undersökningen 

Ipsos har, på uppdrag av AMF, intervjuat 1 587 personer ur allmänheten med frågor kopplade till pensionen. 

 

Bland annat fick spararna svara på följande frågor: 

Om du skulle göra ett val för din tjänstepension idag, vad av följande är viktigast för dig då? 
- Ett tryggt sparande med en garanterad pension (totalt 61%) 
- Ett sparande med mer risk, men möjlighet till högre pension (totalt 29%) 
- Vet ej/tveksamt (totalt 10%) 

Om du skulle göra ett val för din tjänstepension idag, vad av följande är viktigast för dig då? 
- Ett sparande där jag själv engagerar mig så att jag kan välja hur förvaltningen sker (totalt 23%) 
- Ett sparande som inte kräver lika mycket engagemang från min sida, erfarna förvaltare sköter placeringarna (totalt 65%) 
- Vet ej/tveksam (totalt 12%) 

Utifrån nedan beskrivningar, vilken sparform skulle du föredra om du gjorde ett val för din tjänstepension idag? 
- Ett tryggt pensionssparande med garanti för dig som inte vill behöva välja hur din tjänstepension placeras. Erfarna förvaltare placerar pengarna åt dig. (Totalt 67%) 
- En sparform där du själv kan välja vilka fonder dina pengar ska placeras i. Det finns ingen garanti men du kan å andra sidan få en högre avkastning. (Totalt 33%) 

Ladda ned dokument