Pressmeddelande

Alla kan inte bli jobbonärer - hälsoskäl stoppar privatanställda arbetare

Var femte person tror sig behöva arbeta efter pensionen. Bland privatanställda arbetare är det endast en av tre (30 procent) som ser en framtid som jobbonär, vilket är den lägsta andelen inom de fyra stora avtalsområdena. Vidare är andelen som anger hälsoskäl som anledning till att inte bli jobbonär flest inom arbetargruppen. Detta visar en ny rapport från AMF.

Johan Holmer

Endast en av tre (30 procent) av privatanställda arbetare (SAF-LO) ser det som troligt att de kommer jobba och ta ut pension samtidigt. Det kan jämföras med nästan varannan (45 procent) anställd inom kommun och region (AKAP-KR/KAP-KL) och fyra av tio (40 procent) av de privatanställda tjänstemännen (ITP). Vidare ser drygt var tredje (35 procent) av statligt anställda (PA16) en framtid som jobbonär. 

På frågan om varför man inte tror att man kommer bli jobbonär svarar var fjärde (25 procent) privatanställd arbetare hälsoskäl som anledning, jämfört med var tionde (11 procent) bland privatanställda tjänstemän, en av 20 (5 procent) bland statsanställda och var femte (20 procent) bland kommun och regionanställda. 

- I diskussionen om att bli jobbonär missas ofta att en stor del inte har möjlighet att arbeta under pensionen. Det förvånar inte att det är stora skillnader mellan avtalsområdena eftersom yrkesliven ser så olika ut, där många arbetat med tunga arbetsuppgifter under arbetslivet och snarare kämpar med att orka fram till pensionen medan andra har ork kvar. Många arbetare har därför begränsade möjligheter att kunna bli jobbonärer, säger rapportförfattaren Johan Holmer på AMF.  

Drygt en av tio (11 procent) uppger att de behöver arbeta under pensionen för att klara ekonomin och nästan var tredje (29 procent) uppger att det är för att dryga ut inkomsten.  

- Att de som blir jobbonärer gör det för att de tycker att det är lustfyllt att arbeta speglar en viss del av hur det ser ut för dem som väljer att jobba och ta ut pension samtidigt. Men perspektivet att en stor del gör det också för att få en dräglig tillvaro glöms ofta bort. Det är en grupp som behöver få in en extra slant för att klara vardagen som pensionär, säger Johan Holmer. 

Få pensionärer planerar att pausa tjänstepensionsuttaget 

En lagändring som nyligen trätt i kraft möjliggör att pausa uttaget av tjänstepensionen, vilket ska få fler att välja en framtid som jobbonär. AMFs undersökningen visar att en av fem förvärvsarbetande ser det som sannolikt att de kommer utnyttja möjligheten att pausa uttaget av tjänstepension. Av de som redan är pensionärer tror endast fyra procent att de kommer utnyttja möjligheten.  

- Det är bra att spararen får möjlighet att bestämma själv över pensionsuttaget och anpassa efter sin situation. Det man ska ha med sig är att det framför allt är relevant för de med tillräckligt höga inkomster för att slå i taket för statlig inkomstskatt, säger Johan Holmer 

Om undersökningen 

Ipsos har, på uppdrag av AMF, intervjuat 1 587 personer ur allmänheten med frågor kopplade till pensionen. 

Ladda ned dokument