AMFs Fondavgiftsrapport: svenskarna får inte nog av globalfonder
Det svenska fondsparandet nådde rekordnivåer 2023 och mest populära var globalfonderna – som stod för nästan 80 procent av nettoinflödet i aktiefonder. Avgifterna minskade samtidigt generellt, men de kan variera stort inom olika kategorier av fonder, vilket gör det viktigt att jämföra noggrant. Det visar årets avgiftsrapport från AMF som publiceras för sjuttonde året i rad.
För sjuttonde året i rad publiceras AMFs avgiftsrapport. I rapporten beskrivs hur fondavgifterna - formellt förvaltningsavgifter och andra administrations- eller driftkostnader – har utvecklats under året. Antalet tillgängliga aktiefonder ökade, samtidigt som avgifterna sjönk.
- Den långsiktiga trenden med sjunkande avgifter tycks hålla i sig. Trenden är tydligast inom den mest populära kategorin aktiefonder. De senaste tio åren har den genomsnittliga avgiften för aktiefonder gått ner med ungefär 0,3 procentenheter. Anledningen är både en ökning av antalet indexfonder i urvalet och att de dyrare fonderna ersatts av billigare, säger Per Wiklund, affärschef på AMF Fonder.
Den samlade svenska fondförmögenhetens värde ökade med 14 procent under 2023 - motsvarande 860 miljarder kronor - och är därmed tillbaka på samma rekordhöga nivåer som under 2021. Mycket tack vare värdeutvecklingen på marknaden, men även sparandet ökade mer än tidigare. Totalt sett sparar svenskar drygt 7 000 miljarder kronor i fonder.
Globalfonder populärast, men håll koll på avgiften
Under 2023 var inflödet som störst i aktiefonder, och specifikt i globalfonder som står för en tydlig majoritet av nysparandet i fonder. Totalt ökade inflödet med ungefär 100 miljarder kronor, där globalfonderna utgjorde 77 miljarder.
Den genomsnittliga fondavgiften för en aktivt förvaltad globalfond låg på 1,45 procent. Men spannet är stort och avgifterna skiljer sig mycket åt mellan olika typer av globalfonder.
- Utvecklingen mot lägre avgifter och mot att svenskarna fortsätter att välja fonder med låga avgifter är givetvis välkommen och positivt. Om två fonder väntas ge liknande avkastning kan avgiften göra stor skillnad, framför allt om du sparar över tid, därför är det väldigt viktigt att jämföra olika alternativ när man sparar. Om du har en riktigt lång sparhorisont kan en låg fondavgift ge hundratusentals kronor mer i plånboken, säger Per Wiklund, affärschef AMF Fonder.
Läs vår rapport för mer information om fondavgifternas utveckling och om hur avgiften kan påverka ditt sparande!