Pressmeddelande

AMF omvandlar 5,6 miljarder kronor till stärkta garantier

AMFs starka finansiella ställning innebär en möjlighet att förbättra tryggheten för kunder med traditionell försäkring. Därför har beslut fattats om att omvandla 5,6 miljarder kronor i befintligt överskott till stärkta garantier. Förstärkningen omfattar cirka 700 000 kunder som får sin pension utbetalad från AMF. Beslutet är ett led i ambitionen att säkerställa en god balans mellan möjlighet till avkastning under sparande och trygghet under utbetalning.

Roland Kristen, chefsaktuarie AMF

– Huvuddelen av våra kunder sparar i eller får sin pension utbetald från vår traditionella försäkring. Det är ett tryggt sparande med garanti, där vi tar hand om och investerar pengarna så att de växer så tryggt och bra som möjligt. Ett sparande där risken anpassas beroende på hur länge man sparar och hur lång tid man har kvar till pensionen. När pengarna vi ansvarar för växer tack vare en framgångsrik kapitalförvaltning uppstår ett överskott, och för att skapa en god balans mellan trygghet och avkastning omvandlar vi då regelbundet överskott till garantier, säger Roland Kristen, chefaktuarie på AMF.

AMF arbetar kontinuerligt för att förbättra den traditionella försäkringen och anpassa den efter rådande förutsättningar. Förra året höjdes garantin för inbetalda premier till att gälla 100 procent av inbetalningen, och en ny garantiförstärkningsmodell infördes. År 2023 omvandlades 9,3 miljarder till 660 000 kunder som har utbetalning från ålderspension och efterlevandepension. Dessutom sker löpande förstärkning av garantin i samband med att kunden närmar sig pensionsåldern.

- Det här är andra gången vi tillämpar vår justerade modell för garantiförstärkning. Den justerade modellen innebär att vi utöver att trappa ned risken i samband med att utbetalningarna ska påbörjas, samtidigt på ett strukturerat sätt kan säkerställa att kunderna får en anpassad risknivå under hela utbetalningstiden. Den justerade modellen gäller vid utbetalning av både ålderspension och efterlevandepension från traditionell försäkring. Syftet är att ge våra kunder tryggare och stabilare pensionsutbetalningar över tid, säger Roland Kristen, chefaktuarie AMF.

Garantiförstärkningen innebär att en större del av pensionen blir garanterad och att risknivån minskar. Kunder hos AMF kan se sitt garanterade belopp genom att logga in på amf.se. Den stärkta garantin påverkar inte storleken på aktuella utbetalningar.