Hållbart ägande i praktiken
Vårt uppdrag är att få våra kunders pengar att växa, och vi ska bedriva vår verksamhet med omtanke om samhälle, människor och miljö. Vi bedriver aktiv förvaltning, vilket betyder att vi själva väljer vilka bolag eller värdepapper vi vill investera i. Vi utgår alltid från vår tro på förväntad avkastning och risk, och där hållbarhetshänsyn går hand i hand med att skapa långsiktigt hög avkastning.
Vad ansvarsfulla investeringar betyder för oss
För oss betyder ansvarsfulla investeringar både att investera i bolag med ett medvetet hållbarhetsarbete och att inkludera hållbarhetsperspektiven i vårt ägararbete. Det ger oss möjlighet att arbeta med att få våra kunders pengar att växa samtidigt som vi kan bidra till en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
Vi brukar enkelt beskriva att vårt hållbarhetsarbete utgår från de tre metoderna välja in, välja bort och påverka. Sen skiljer sig vår investeringsprocess åt beroende på tillgångsslag. Hur vårt ägararbete ser ut beror också på hur stort inflytande vi har i bolagen.
Så jobbar vi med ansvarsfulla investeringar
AMFs hållbarhetsarbete i relation till våra befintliga och potentiella innehav kategoriseras utifrån tre metoder: vi väljer in, vi påverkar och vi väljer bort.
Vi tror att bolag som arbetar aktivt med hållbarhet inom miljöfrågor, sociala frågor och bolagsstyrning har större möjlighet till långsiktigt hög avkastning. Därför strävar vi efter att investera i bolag som har kommit längre i hållbarhetsarbetet. Vi kan investera i bolag som inte har ett utvecklat hållbarhetsarbete, men bara om vi bedömer att det finns en tydlig strategi från bolagets sida att förbättra sig. Innehav i sådana bolag följer vi upp minst årligen för att se att hållbarhetsnivån förbättras i den takt vi önskar. Detta är en viktig del i vårt arbete att som långsiktig investerare bidra till omställning och positiv förändring.
Vårt arbete med att välja in bolag med ett medvetet hållbarhetsarbete resulterar i att hållbarhetsnivån i våra aktieinnehav och företagskrediter generellt sett är högre än i en genomsnittlig portfölj.
Vi integrerar hållbarhet i alla våra investeringsbeslut
Hållbarhetsaspekter är en integrerad del i alla våra investeringsbeslut både inom vår traditionella försäkring och våra fonder. Våra förvaltare använder sig av externa hållbarhetsanalyser utifrån miljöfrågor, sociala frågor och bolagsstyrning och gör också egna bedömningar. Vi kontrollerar också att bolagen ligger i linje med vår klimatpolicy.
Svenska innehav
För att identifiera svenska noterade bolag att investera i utgår vi från ett antal samhällstrender som vi bedömer har en långsiktig påverkan på bolagens affärsmodeller och lönsamhet, däribland hållbarhet och klimatomställningen. Vi väljer aktivt in bolag med hållbara affärsmodeller eller bolag med ett dokumenterat omställningsarbete. I den traditionella förvaltningen investerar AMF också i onoterade bolag, exempelvis i fastigheter, skog och vindkraft. Inför de investeringarna gör vi en noggrann genomgång ur ett hållbarhetsperspektiv. AMFs ambition är att stötta bolag som möter eller som vi bedömer över tid kan möta AMFs hållbarhetskrav och utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Utländska innehav
När AMF bedömer utländska bolag vill vi se att bolagen arbetar medvetet och proaktivt med de hållbarhetsfrågor som är relevanta för deras verksamhet. För att identifiera bolag med ett medvetet hållbarhetsarbete använder vi bland annat hållbarhetsdata och verktyg från externa leverantörer som är specialiserade inom hållbarhetsområdet. I bedömningen ingår ett stort antal hållbarhetsaspekter däribland en utvärdering av ett bolags klimatmål, bolagets åtgärder för att hantera klimatriskerna i verksamheten och om utfallet av bolagets åtgärder är tillräckliga.
AMF kan välja att investera i bolag som inte bedöms ha kommit tillräckligt långt i sitt hållbarhetsarbete, men endast om vi bedömer att det finns en tydlig strategi och ambition från bolagets sida att förbättra sig på det sätt som vi bedömer är nödvändigt. Innehav i sådana bolag följer vi upp minst årligen för att se att hållbarhetsnivån förbättras i den takt vi önskar. Detta är en viktig del där AMF som investerare kan bidra till en positiv hållbarhetsutveckling.
Vi hanterar investeringar i räntebärande värdepapper utgivna av bolag på liknande sätt som aktier. Vi investerar också gärna i hållbara obligationer när utgivaren uppfyller våra hållbarhetskrav, och där vi ser en avkastningspotential till våra kunder samt en positiv samhällspåverkan.
Vi är en av de största aktiva ägarna på Stockholmsbörsen och en stor ägare av onoterade bolag och alternativa tillgångar. Vår ägarandel varierar – från att vara enda ägare med stor påverkansmöjlighet till att, som i mindre utländska innehav, ha ett begränsat inflytande.
Vi driver ett aktivt ägararbete
AMF är stora ägare i många svenska bolag. När vi går in som stor ägare och får ett inflytande i bolaget, tar vi också ansvar för att driva ett aktivt systematiskt ägararbete. Vi deltar aktivt på bolagsstämmor, i valberedningar och i dialog direkt med bolagen. I onoterade bolag kan vi också ha representanter i styrelsen. I vårt ägararbete utgår vi från vår ägaragenda och våra prioriterade ägarfrågor.
Vi arbetar exempelvis för att alla bolag där vi har stort inflytande sätter klimatmål i linje med Parisavtalet och redovisar sitt klimatavtryck. I de bolag där vi deltar i valberedningen arbetar vi aktivt för att bolagen ska ha jämställda styrelser.
AMFs ägararbete kan summeras i följande:
- Vi nominerar styrelseledamöter genom att delta i valberedningsarbete, och/eller rösta för en styrelse på bolagsstämman. I dotter- och intressebolag arbetar också anställda från AMF i styrelsen.
- Vi följer bolagens utveckling generellt och för dialoger kring frågor som vi identifierat som viktiga för bolaget och AMF, och följer upp resultatet.
- Vi håller oss informerade om utvecklingen i bolaget och om styrelsens arbete. Som ägare agerar vi på frågor från styrelsen, eller markerar stöd till styrelsen, när så behövs.
- Vi driver gemensamt med andra ägare eller genom olika initiativ för AMF prioriterade ägarfrågor
I AMFs ägarrapport kan du läsa mer om AMFs principer för aktieägarengagemang.
Läs mer om vårt ägarstyrningsarbete här.
Vi samarbetar med andra
I bolag där vi har mindre inflytande, till exempel i utländska bolag, arbetar vi tillsammans med andra investerare för att driva ägarfrågor. Det sker ofta via olika samarbeten och initiativ. Vi röstar även på bolagsstämmorna i de utländska innehaven genom fullmakt (så kallad proxyröstning). I röstningen utgår vi både från de principer för hållbart företagande och internationella normer och konventioner om som vi står bakom, och från vår klimatpolicy och våra klimatmål.
Nedan kan du se vilka riktlinjer som styr vår röstning i utländska bolag och hur vi röstat
International climate proxy voting guidelines
United States climate proxy voting guidelines
Se hur AMF Tjänstepension AB röstat i utländska innehav
Våra regler om ansvarstagande innebär att vi avstår från att investera i vissa typer av bolag.
- Vi investerar inte i bolag som konstaterats bryta mot grundläggande principer för hållbart företagande, exempelvis vad gäller mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption, utifrån principerna i FNs Global Compact och OECDs riktlinjer för multinationella företag.
- Vi investerar inte i bolag som är inblandade i tillverkning eller distribution av så kallade kontroversiella vapen (truppminor, klustervapen, kemiska och biologiska vapen samt kärnvapen).
- Vi investerar inte i bolag där mer än fem procent av omsättningen kommer från utvinning av kol.
Vi är också restriktiva vid investeringar i bolag i branscher med hög klimatpåverkan (energi, samhällsnyttigheter och basmaterial). I de branscherna strävar vi efter att investera i de bolag som har lägre klimatavtryck än andra, under förutsättning att de har ett medvetet hållbarhetsarbete i övrigt.
AMF Fonder exkluderar därutöver också bolag där mer än fem procent av omsättningen kommer från tobak, pornografi och kommersiell spelverksamhet (hasardspel). De fyra fonderna AMF Aktiefond Sverige, AMF Räntefond Lång, AMF Räntefond Kort och AMF Räntefond Mix väljer också bort fossila bränslen.
Kvartalsvis följer vi upp att alla våra investeringar uppfyller de normer och principer som AMF står bakom. Vi anlitar också en extern part som genomför motsvarande granskning halvårsvis. Om det visar sig att ett innehavsbolag agerar i strid mot dessa normer och principer tar vi först kontakt med bolaget för att höra om deras åtgärdsplan. Om vi inte anser att åtgärdsplanen är tillfredställande, och vi bedömer att vi inte heller på egen hand eller tillsammans med andra investerare kan påverka bolaget i rätt riktning, säljer vi av innehavet.