Frågor om pension och sparande
Här hittar du svar på frågor om pension och sparande.
Tjänstepension finns på alla arbetsplatser med kollektivavtal och innebär att arbetsgivaren sätter av pengar för din pension. Hur mycket pengar som sätts av till dig, när du kan ta ut pensionen och under hur lång tid bestäms i avtalet som fack och arbetsgivare har förhandlat fram.
Det beror på vilket kollektivavtal du tillhör (eller hur din individuella tjänstepension ser ut). Om du till exempel tillhör Avtalspension SAF-LO avsätts minst 4,5 % av din lön till tjänstepensionen. Tjänar du 30 000 kronor i månaden så avsätts alltså cirka 1 350 kronor till din tjänstepension varje månad.
Du kan inte själv ansöka om att få en engångsutbetalning. Vi kommer att betala ut din pension som ett engångsbelopp automatiskt om det är möjligt. Du får i så fall information om det några dagar innan utbetalningen sker.
Året du fyller 67 år får du ett förhöjt grundavdrag och lägre skatt på pensionen (du som är född 1957-1959). Tjänstepension beskattas som sidoinkomst med 30 procent skattesats enligt schablon och därför justeras inte den automatiskt.
Skatten sänks automatiskt på den största delen av din inkomst, oftast allmän pension som beskattas enligt skattetabell.
Det är din arbetsgivare som har betalat in till din tjänstepension. För att ta reda på vilken eller vilka arbetsgivare det är behöver du kontakta valcentralen som administrerar tjänstepensionen. Vilken valcentral det är beror på vilken tjänstepension du har.
Har du Avtalspension SAF-LO? På Mina sidor kan du se vilka arbetsgivare som har betalat före 1996.
Din pension kan komma från flera olika håll. Du får allmän pension från staten och de allra flesta får även tjänstepension från jobbet. Du kan också ha ett eget pensionssparande.
Hos minPension.se får du överblick över hela din pension.
Vi drar skatt enligt schablonen för tjänstepension som är 30 procent. Pensionsmyndigheten drar skatt i enlighet med den kommunen du bor i. Om du önskar dra mer i skatt kan du höra av dig till vår kundservice eller logga in på Mina sidor med e-legitimation och hantera detta under fliken "Mina uppgifter".
Du kan mejla till info@amf.se och bifoga ditt dokument som en fil, alternativt skicka med brev till
AMF c/o Depona
Box 231
151 23 Södertälje
När vi har registrerat dig får du en bekräftelse via e-post eller brev.
Sparformer för din tjänstepension
De flesta av våra kunder väljer att spara i traditionell försäkring. Det är ett tryggt och enkelt val där du som sparar alltid får ett garanterat pensionsbelopp när du väljer att gå i pension. På så sätt vet du vad som minst kommer att betalas ut till dig varje månad när du går i pension, oavsett vad som händer i världsekonomin.
Traditionell försäkring innebär att du låter AMFs förvaltare sköta placeringarna av din tjänstepension som du får från jobbet. Det gör att du inte behöver vara aktiv själv i ditt sparande och kan fokusera på annat i livet.
När du sparar i en traditionell försäkring sköter AMF placeringen av dina pengar. Du behöver inte själv vara aktiv.
Fondförsäkring är en sparform där du själv har möjlighet att välja hur dina pengar ska placeras inom vårt fondutbud.
Om du vill byta sparform från traditionell försäkring till fondförsäkring, eller tvärtom, vänder du dig till den som administrerar dina val. Du kan inte byta sparform på Mina sidor hos AMF.
Privatanställd arbetare med Avtalspension SAF-LO
Anställd i kommun och region med AKAP-KR/KAP-KL
Valcentralen eller Pensionsvalet
Privatanställd tjänsteman med ITP 1 och ITPK
Privatanställd tjänsteman med FTP 1 och FTPK
Statligt anställd med PA 16
I en traditionell försäkring hos AMF har du alltid ett garanterat pensionsbelopp. Det är det minsta belopp som vi kommer att betala ut till dig per månad när du går i pension. Det kan kännas tryggt och det finns möjlighet att månadsbeloppet blir mer än den garanterade delen.
Ja. Det är din valcentral som sköter om flytten av pensionskapital i den kollektivavtalade tjänstepensionen.
Fonder för din tjänstepension (fondförsäkring)
Du kan ha tio fonder som mest i fondförsäkring.
AMF har ett väl genomtänkt fondutbud för dig som själv vill påverka hur dina pensionspengar ska växa. För att du ska kunna välja en inriktning och risknivå som passar dig erbjuder vi både våra egna fonder och fonder som förvaltas av andra bolag. Fonderna finns i olika branscher, länder, tillgångsslag och riskklasser och ger dig möjlighet att få en bra riskspridning. Vi strävar efter att erbjuda fonder till låga avgifter och det innebär att fonderna har de bästa förutsättningarna för att ge en bra långsiktig avkastning. Låga avgifter är särskilt viktigt när sparandet är långsiktigt.
Innan en fond läggs till i AMFs fondförsäkringsutbud har både fonden och bolaget bakom utvärderats noga. Faktorer som låg avgift, historiskt hög avkastning och hållbarhet hamnar högt upp. Alla fonder utvärderas också löpande – om en fond inte presterar byts den ut, eller kompletteras mot en som bedöms hålla högre kvalitet.
Fondutbudet kan skilja sig åt beroende på vilken tjänstepension du har.
Ja, du kan när som helst byta mellan de fonder som vi erbjuder. Du byter enkelt fonder på Mina sidor.
Du väljer själv hur aktiv du vill vara när du sparar med fondförsäkring hos oss. Du kan antingen välja fonder själv och då bör du se över ditt fondsparande med jämna mellanrum. Om du inte vill vara aktiv kan du välja AMF Generationsportfölj. Då placeras pensionspengarna av våra fondförvaltare som anpassar risken efter din ålder.
Fonder för eget sparande
En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier eller obligationer, som en eller flera fondförvaltare valt ut. Fonder kan ha olika hög risk, från räntefonder med en låg risk till specialfonder som är väldigt nischade och ofta har en hög risk.
Förvaltaren tar hand om fonden och ser till att den har en bra blandning av värdepapper enligt fondens inriktning och risknivå.
Ja, du kan spara i våra fonder på ett investeringssparkonto (ISK). Du kan enkelt välja våra fonder hos många aktörer som erbjuder ISK, som till exempel Avanza, Nordnet och flera av bankerna. Läs mer om var du kan köpa AMFs fonder här.
Du kan inte öppna ett ISK via oss på AMF.
Ett grundtips är att välja fonder utifrån din sparhorisont och den risk du vill ta. Som i många andra sammanhang kan det vara klokt att inte lägga alla ägg i samma korg. Välj gärna flera olika fonder som riktar in sig på olika marknader och olika branscher. Ju bättre riskspridning du har i din portfölj, desto lägre blir risken i ditt sparande.
Ett annat tips är att välja fonder med låg avgift. Det innebär att mer pengar går till dig istället för till fondbolaget. Slutligen kan bra fondbetyg, från till exempel Morningstar, också vara ett gott tecken.
Här kan du se våra fonder.
Ja, i ett vanligt fondsparande är du fri att ta ut pengar när och hur ofta du vill, de är alltså inte låsta på något sätt. På de flesta plattformar är det enkelt att både köpa och sälja fonder. Det brukar ta cirka ett dygn innan din fondorder har gått igenom, så du kan inte veta exakt vilken fondkurs du ska få.
Hittade du inte svaret på det du sökte här är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice.